Ce trebuie să știi despre alegerile europarlamentare din 26 mai 2019

În urma votului care va avea loc în 26 mai 2019 vor fi aleși cei 705 eurodeputați care ne vor reprezenta la nivelul UE până în 2024. Legislativul european va fi format din 705 membri. Dintre aceştia, România are acum 32 de europarlamentari. La alegerile din mai anul acesta, ţara noastră va avea un mandat în plus, ca urmare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Care este miza?
Participarea la vot la alegerile europene înseamnă să-ți exprimi punctul de vedere cu privire la direcția pe care UE trebuie să o urmeze în următorii cinci ani în materie de comerț internațional, securitate, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică. Eurodeputații nu influențează doar procesul legislativ, dar urmăresc și activitatea altor instituții europene.

Cum votezi în România?

În România, alegerile europene au loc la data de 26 mai 2019. Cetățenii care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a vota. Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans.

Totuși, votul la altă secție de votare este posibil. Alegătorii (români sau din alt stat membru) pot vota la orice altă secție de votare decât aceea unde sunt arondați, dacă în ziua votului se află în altă localitate decât cea de reședință. Președintele secției de votare trebuie sa-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători. Se poate vota cu cartea de identitate sau pașaport valabil. Votul din străinătate este posibil dacă se îndeplinesc anumite condiții.

Partidele politice trebuie să obțină cel puțin 5% din voturi pentru a fi alese în Parlamentul European. Conform legislației europene, toate țările trebuie să utilizeze un sistem de vot care să asigure o reprezentare proporțională, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid.

România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine a candidaților pe listă.

Ce este Parlamentul European?

Deputații în Parlamentul European sunt aleși o dată la cinci ani. Parlamentul reprezintă interesele cetățenilor UE la nivel european și este singura adunare transnațională din lume aleasă prin vot direct. Parlamentul alege președintele Comisiei Europene și numește comisarii (în calitate de colegiu), care trebuie să îi dea seamă pentru acțiunile lor. El adoptă legi pentru protecția noastră și bugete în numele nostru. Parlamentul ne reprezintă în străinătate și dă curs petițiilor noastre. Discursul deputaților dă formă agendei politice și sociale, susținând valorile consacrate în Tratatul privind Uniunea Europeană.

Deși sunt aleși fiecare în țara lor, deputații din Parlamentul European formează grupuri politice bazate pe o platformă și o identitate comune, ceea ce le crește influența. Normele parlamentare impun ca fiecare grup să aibă cel puțin 25 de deputați și să reprezinte cel puțin un sfert din statele membre ale Uniunii. Partidele politice din statele membre își confirmă, în general, adeziunea la un grup existent, însă alteori își declară intenția de a forma sau de a se afilia la un grup nou încă de la începutul alegerilor, conducând adesea campania împreună, cel puțin într-o anumită măsură. În prezent, în Parlamentul European sunt următoarele grupuri:

  • Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) – este și cel mai numeros
  • Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European
  • Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa
  • Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană
  • Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni
  • Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică
  • Grupul Europa Libertății și Democrației

În zilele imediat următoare anunțării rezultatelor, deputații noului Parlament formează grupuri politice. Distribuția forțelor politice în noul Parlament poate determina constituirea unor noi alianțe și crearea unor noi grupuri. La prima sa ședință plenară, noul Parlament își alege președintele. Parlamentul alege apoi noul președinte al Comisiei Europene și, ulterior, examinează și aprobă întreaga Comisie.

Deputații în Parlamentul European fac parte, de asemenea, dintr-o comisie parlamentară și își dedică timpul pentru a analiza legislația. În Parlament există 20 de comisii permanente, fiecare dintre acestea specializându-se în propriul domeniu de politică. Aceste organisme reprezintă forța legislativă a Parlamentului European, în care se desfășoară cele mai importante negocieri și cele mai aprinse discuții contradictorii și sunt încheiate acorduri, deși deciziile finale sunt luate de toți deputații din Parlament.

De asemenea, deputații în Parlamentul European pot fi membri ai delegațiilor interparlamentare, al căror rol este de a consolida legăturile cu parlamentele din țările din afara UE.

Pe perioada unui mandat de 5 ani, deputații lucrează în domeniul legislativ pentru a îmbunătăți viața tuturor cetățenilor UE. Ei se întâlnesc în mod regulat la Strasbourg și la Bruxelles pentru a discuta și a lua decizii în cadrul ședințelor plenare, dar, în același timp, au grijă să păstreze strânse legături cu propriul electorat.

Drepturile și obligațiile europarlamentarilor

Deputații de la Parlamentul European își exercită mandatul de 5 ani în mod independent. Aceștia nu pot fi obligați prin instrucțiuni și nu pot primi mandat imperativ.
În plus, deputaților europeni nu li se permite să aibă, în paralel, și un mandat în Parlamentul național. În momentul luării cuvântului în fața Parlamentului sau a unuia dintre organismele acestuia sau dacă este propus raportor, orice deputat care are un interes financiar direct în cazul aflat în discuție trebuie să semnaleze oral acest lucru. În același timp, orice deputat a cărui alegere este notificată Parlamentului trebuie să declare în scris, înainte de a participa la lucrările parlamentare, că nu deține o functie incompatibilă cu cea de deputat în Parlamentul European.

Întreruperea mandatului

Mandatul unui deputat european durează cinci ani. Acesta poate fi întrerupt înainte prin demisie, moarte sau descalificare. În cazul în care un deputat este numit sau ales într-un alt post în țara sa, postul său de deputat european este considerat vacant. Deputatul va fi înlocuit conform regulilor electorale naționale.
Deputații europeni pot fi descalificați în cazul în care sunt condamnați la închisoare pentru comiterea unei infracțiuni. Descalificarea depinde de regulile electorale naționale, și nu de Parlamentul European. Boala nu poate descalifica un deputat de la deținerea mandatului din cadrul Parlamentului European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *