Categorii
Eveniment

Consiliul Județean Vrancea și primarii de pe Valea Râmnicului i-au comemorat pe eroii din Bătălia Crăciunului (22 – 27 decembrie 1916), din Primul Război Mondial

Consiliul Județean Vrancea a adus sâmbătă un omagiu eroilor căzuți în Bătălia de la Râmnicu Sărat din Primul Război Mondial (numită și „Bătălia Crăciunului”). Reprezentanții instituției publice județene și primarii de pe Valea Râmnicului, de la Vintileasca (Tudorel Vâlcociu), Jitia (Ion Păun), Chiojdeni (Constantin Grigore), Dumitrești (Adrian Banaurs) și Bordești (Adrian Gavrilă), alături de mai mulți consilieri locali, au depus coroane de flori în memoria eroilor care și-au jertfit viața pentru patrie.

Coroanele au fost depuse la monumentele ridicate în localitățile de pe Valea Râmnicului, astfel: la Monumentul Eroilor de la Școala Gimnazială „Regina Maria” din Vintileasca, la Monumentul Eroilor (1916-1918) de la Școala Gimnazială Jitia, pe Aleea Crucilor de la Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Chiojdeni, la Troița Eroilor (1916-1919) din satul Poienița, comuna Dumitrești și în Cimitirul Ostașilor Români și Germani (1916-1919) din Bordești.

În acest mod, autoritățile județene și cele locale și-au exprimat recunoștința și i-au comemorat pe eroii care în urmă cu 104 ani au luptat  în cea mai importantă bătălie din timpul retragerii Armatei Române, la sfârșitul anului 1916, în sudul Moldovei. „Bătălia de Crăciun” a fost una dintre luptele importante duse pe meleagurile Vrancei, lupte care au contribuit la baza constituirii României mari, la 1 Decembrie 1918.

*

Scurt istoric: După zile de lupte aprige în trecătorile Carpaților, într-o ultimă încercare de a apăra Capitala, Armata Română a primit ordinul de retragere și stabilizarea frontului în sudul Moldovei. Pentru ca această operațiune să se încheie cu succes, comandamentul român a pus la cale o strategie prin care să întârzie înaintarea inamicului, prin acțiuni ofensive. Cea mai importantă dintre aceste acțiuni a fost „Bătălia de la Râmnicu Sărat”, pe care germanii au numit-o Weihnachtsschlacht („Bătălia de Crăciun”), pentru că luptele hotărâtoare s-au dat în zilele Crăciunului catolic.

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.