Categorii
Economic

ENET a intrat oficial în insolvență

ENET a intrat oficial în insolvență după ce Tribunalul Vrancea a decis deschiderea procedurii, la solicitarea Primăriei Focșani. Inițial procesul trebuia să se judece pe 17 octombrie, însă la cererea părților, instanța l-a preschimbat pentru 3 octombrie.

Conform legii, la primul termen judecătorii au desemnat un administrator judiciar, pe Ștefan Bordea, care se va ocupa de reorganizarea societății. Acesta va încasa un onorariu de 15.000 de lei lunar și un bonus de succes de 5% din sumele pe care le recuperează pe parcursul procedurii.

Instanța a mai stabilit că ENET va avea dreptul să-și administreze activitatea dar sub controlul administratorului judiciar.

„(Instanța) Constată potrivit art.75 din Lege că de la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acțiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanțelor asupra averii debitorului“, se arată în minuta publicată de judecători.

De asemenea, societatea din subordinea Municipalității nu va fi obligată să mai plătească penalități, dobânzi ori majorări de întârziere pentru datoriile acumulate până la data declarării insolvenței. Decizia este executorie, intrând în vigoare imediat dar poate fi atacată cu apel în 7 zile de la comunicare.

Demersul Primăriei care a grăbit deschiderea procedurii de insolvență blochează orice încercare a furnizorului de gaze, ENGIE, ori a altor creditori de a încerca să recupereze sumele datorate de ENET prin acțiuni în instanță ori prin alte măsuri extrajudiciare. De altfel, tot printr-o decizie a judecătorilor, de această dată din cadrul Judecătoriei Sectorului 4, din București, ENGIE a fost obligat să continue livrările de gaze către ENET și în această iarnă, până cel târziu în luna aprilie.

La 30 iunie 2019, potrivit documentelor oficiale, ENET SA a înregistrat o datorie totală de 145.537.188 lei din care 97.277.193 lei, reprezentând 66,84% debite istorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.