Ministerul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, implicat în implementarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020

Din anul 2006, data de 9 decembrie a fost stabilită, de către Adunarea Generală a ONU, ca Ziua Internațională Anticorupție. Aceasta reprezintă un prilej pentru a ne aminti că trebuie să ne asumăm lupta pentru prevenirea corupţiei prin promovarea principiilor etice, a integrității, transparenței și responsabilității propriilor acțiuni, atât în serviciile publice, cât și în cele private.
Administraţia publică reprezintă un domeniu de o importanţă majoră, întrucât aşteptările cetăţenilor cu privire la cei care sunt angajaţi în serviciul public sunt strâns legate de modul în care este percepută funcţionarea statului, de nivelul încrederii în sistemul public, de funcţionarea optimă a instituţiilor în acord cu necesităţile societăţii. Din această perspectivă, administraţia publică trebuie să funcţioneze pe baza unor principii şi valori legate de integritate, imparţialitate, supremaţia interesului public, responsabilitate, răspundere şi, nu în ultimul rând, transparenţă.
„Apreciez, în mod deosebit, acțiunile care au la bază promovarea și încurajarea performanței și cred că a sosit timpul să ieşim în întâmpinarea cetăţeanului, pentru a anticipa problemele cu care se confruntă, soluţionând din oficiu cât mai multe dintre acestea. Schimbările reale nu se întâmplă însă de la sine, de aceea dimensiunea preventivă din Strategia Națională Anticorupție are un rol esențial în tot acest proces”, a declarat Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației.
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei (MLPDA), împreună cu celelalte instituții publice cu abilități în domeniu, are un rol activ și este angrenat constant în procesul de a asigura coordonarea și implementarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020.
Astfel, în anul 2019, Direcția Integritate, Politici Publice și Guvernare din cadrul ministerului a desfășurat:
– 75 de vizite în plan local pentru acordarea de sprijin metodologic și asistenţă tehnică autorităţilor administraţiei publice locale în ceea ce privește Strategia Națională Anticorupție 2016-2020;
– 90 de misiuni de evaluare tematică a implementării Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) 2016 – 2020 la nivel local, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Justiției (MJ) și ai Agenției Naționale de Integritate (ANI), temele vizate fiind: conflicte de interese în timpul și după exercitarea funcției; transparența instituțiilor publice și accesul la informațiile de interes public deținute de acestea; incompatibilități; declararea cadourilor; protecția avertizorului în interes public;
– 8 sesiuni de informare regionale privind publicarea datelor deschise.
Îndeplinirea tuturor acestor demersuri urmărește creşterea nivelului de încredere a cetățenilor în serviciile publice și conștientizarea la nivel de percepție asupra funcţionării statului, în raport cu necesităţile societăţii.
În acest context, la nivel instituțional vor fi întreprinse, în continuare, toate demersurile necesare implementării și dezvoltării instrumentelor și mecanismelor al căror obiectiv este acela de a asigura transparentizarea procesului decizional și de a preveni efectiv fenomenul corupţiei, se arată într-un comunicat MLPDA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.