O acțiune care s-ar dori permanentizată s-a desfășurat la Focșani, pe parcursul zilei de 28 septembrie 2017, la Monumentul Eroilor din vecinătatea fostului Mopaf. Multă vreme devenit un simbol nefericit al neglijenței unora, monumentul a stârnit interesul unui grup de elevi de la clasa a X a A, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Focșani. Aceștia, însoțiți de diriginta lor, profesor doctor Mirela Stoican, au desfășurat o acțiune de voluntariat care a constat în igienizarea monumentului și redarea strălucirii binemeritate.
Pasionați ai istoriei acestor meleaguri, elevii au desfășurat activitatea de ecologizare a monumentului și din dorința de valorificare a potenţialului turistic al municipiului Focşani. Grupului de voluntari s-a alăturat și consilierul independent Emanuel Gongu, care a sprijinit inițiativa elevilor de la prestigiosul colegiu.
Monumentul a fost ridicat în curtea unităţii de artilerie în anul 1927, dar după anii ’60, când s-a dezvoltat platforma industrială a oraşului şi s-a construit Combinatul de Prelucrare a Lemnului, a rămas în incinta societăţii, fiind îngrijit de întreprindere. Din păcate, odată cu falimentarea şi demolarea combinatului de lemn, monumentul a fost dat uitării și neglijenței autorităților. Chiar dacă s-au inițiat proiecte de hotărâre la nivel de consiliu local, soarta acestei construcții nu s-a îmbunătățit deloc, ceea ce conferă acțiunii elevilor și profesorilor preocupați de aspectul monumentului un act civic deosebit și lăudabil.
Istoria acestei construcții începe la 1927, când a fost ridicată în cinstea Eroilor Regimentului 11 Artilerie şi a Maiorului Corneliu Stoenescu căzut în luptele de la Berevoești, Câmpulung Muscel, la 15 noiembrie 1916 și evoca atât luptele de la 1913 din cel de-al doilea război balcanic, cât şi cele din Marele Război Mondial. A fost realizat de sculptorul N. Colios, de numele căruia se leagă mai multe monumente atât din judeţ cât şi din ţară. Monumentul nu impresionează prin forma sa, dar reprezintă o mărturie a vremurilor în care cei care se jertfeau pentru ţară erau apreciaţi şi cinstiţi pe măsura faptelor lor de vitejie.