Categorii
Administrație

Monumentul Eroilor de lângă fostul Mopaf nu a fost dat complet uitării

O acțiune care s-ar dori permanentizată s-a desfășurat la Focșani, pe parcursul zilei de 28 septembrie 2017, la Monumentul Eroilor din vecinătatea fostului Mopaf. Multă vreme devenit un simbol nefericit al neglijenței unora, monumentul a stârnit interesul unui grup de elevi de la clasa a X a A, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Focșani. Aceștia, însoțiți de diriginta lor, profesor doctor Mirela Stoican, au desfășurat o acțiune de voluntariat care a constat în igienizarea monumentului și redarea strălucirii binemeritate.

Pasionați ai istoriei acestor meleaguri, elevii au desfășurat activitatea de ecologizare a monumentului  și din dorința de valorificare a potenţialului turistic al municipiului Focşani. Grupului de voluntari s-a alăturat și consilierul independent Emanuel Gongu, care a sprijinit inițiativa elevilor de la prestigiosul colegiu.

Monumentul a fost ridicat în curtea unităţii de artilerie în anul 1927, dar după anii ’60, când s-a dezvoltat platforma industrială a oraşului şi s-a construit Combinatul de Prelucrare a Lemnului, a rămas în incinta societăţii, fiind îngrijit de întreprindere. Din păcate, odată cu falimentarea şi demolarea combinatului de lemn, monumentul a fost dat uitării și neglijenței autorităților. Chiar dacă s-au inițiat proiecte de hotărâre la nivel de consiliu local, soarta acestei construcții nu s-a îmbunătățit deloc, ceea ce conferă acțiunii elevilor și profesorilor preocupați de aspectul monumentului un act civic deosebit și lăudabil.

Istoria acestei construcții începe la 1927, când a fost ridicată în cinstea Eroilor Regimentului 11 Artilerie şi a Maiorului Corneliu Stoenescu căzut în luptele de la Berevoești, Câmpulung Muscel, la 15 noiembrie 1916 și evoca atât luptele de la 1913 din cel de-al doilea război balcanic, cât şi cele din Marele Război Mondial. A fost realizat de sculptorul N. Colios, de numele căruia se leagă mai multe monumente atât din judeţ cât şi din ţară. Monumentul nu impresionează prin forma sa, dar reprezintă o mărturie a vremurilor în care cei care se jertfeau pentru ţară erau apreciaţi şi cinstiţi pe măsura faptelor lor de vitejie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.