Categorii
Social

Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne – o acțiune pentru prevenirea traficului de persoane, în Vrancea

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, alături de reprezentantele Agenției Naționale de Egalitate de Șanse, susținută de  Departamentul de Stat al SUA și a Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galați, s-au deplasat astăzi, 1 noiembrie 2019, la Școala Gimnazială din comuna Dumbrăveni și la Căminul Cultural din satul Cândești, pentru a purta dezbateri pe tema sclaviei moderne.

Principala atracție a activității a reprezentat-o Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne, un microbuz colantat cu imagini semnificative, menit să călătorească prin țară, pentru a promova scopul campaniei. În interiorul microbuzului sunt amplasate manechine, fiecare prezentând experiențe reale ale unor persoane ce au suferit diferite forme de exploatare, vizitatorii având astfel posibilitatea să asculte poveștile acestora.

Acesta a fost plasat astăzi în curtea școlii din comuna Dumbrăveni și în curtea Căminului Cultural din satul Cândești și a adunat în jur comunitatea locală,  pentru a discuta despre o problemă ce poate afecta orice persoană, în orice moment. La activitate au participat peste 125 de copii din clasele V – VIII, primarii comunelor Urechești, Golești, Popești, Gugești, Bordești, Dumitrești și Obrejița, precum și cetățeni din comuna Dumbrăveni.

Muzeul Mobil și-a început călătoria prin țară astăzi, la Dumbrăveni și va poposi în județul Vrancea până pe data de 4 noiembrie a.c., ocazie cu care vor fi desfășurate activități și pe raza municipiului Focșani.

De asemenea, campania va fi continuată în perioada 25 – 30.11.a.c., când Muzeul Mobil își va redeschide ușile pentru vizitatori.

Proiectul se va extinde ulterior la nivel național, precum și în țări din sud estul Europei și în Balcani, dat fiind faptul că majoritatea victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeană sunt recrutate din această zonă.

  1. Cine poate ajunge victima traficului de persoane?

            ORICINE  poate deveni o victimă a traficului de persoane ….chiar şi TU!

  1. Traficul de persoane = exploatare sexuală?

            Traficul de persoane înseamnă, în primul rând, exploatare, de orice fel: abuz, ameninţare, violenţă. Prin orice formă de constrângere, prin violenţă fizică şi psihică, victimele sunt exploatate sexual pe stradă, în cluburi, în apartamente private, saloane de masaj şi studiouri de video-chat. 

  1. Se întâmplă des ca apropiaţii să apară în rol de recrutor?

            Da! Peste 60% din victimele traficului de persoane au fost recrutate de persoane apropiate. 

  1. Care sunt promisiunile cele mai des folosite de către traficanţi?

Ofertele de muncă în străinătate  reprezintă metoda cea mai răspândită de recrutare a tinerelor. “Locurile bune de muncă” în străinătate constau în: a lucra într-un restaurant, club, bar sau hotel. Mai există şi alte metode, precum metoda “Loverboy”, în care traficanţii aleg viitoarele victime, petrec câteva săptămâni sau luni cu o fată, câştigându-i încrederea şi spunându-i că ar vrea să o ia în căsătorie, apoi o determină să îl însoţească în altă localitate sau ţară, unde are loc exploatarea.

Te poţi afla într-o situaţie de risc dacă o altă persoană:

*Se oferă să-ţi împrumute bani pentru a-ţi plăti biletul de călătorie sau şederea;

*Îţi propune să pleci cu documente false;

*Te sfătuieşte să nu declari motivul real al călătoriei tale la punctul de frontieră;

*Doreşte să păstreze cartea de identitate sau paşaportul pentru că “aşa e în siguranţă”;

*Îţi cere telefonul mobil;

*Îţi spune să nu iei bagaje cu tine.

Dacă eşti în pericol:

*Încearcă să părăseşti locul în care eşti ţinut(ă) fără voia ta;

*Contactează poliţia sau Ambasada/Consulatul României din ţara în care te afli;

*Informează orice persoană cu care intri în contact despre faptul că eşti o victimă a traficului de persoane;

*Transmite un mesaj SOS unei rude sau unui prieten apropiat care se află în România ( prin telefon, e-mail, sms, etc.)

 HELP-LINE 0800.800.678

În sprijinul acestei campanii, cunoscutul compozitor și interpret Ruslan Lazarin a creat un videoclip emoționant, „Oamenii nu sunt de vânzare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.