Categorii
Fără categorie

Simpozion internațional la Adjud

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și cu avizul Ministerului Educației Naționale, Protoieria Panciu, A.G.I.Ro., Asociația Învățătorilor Vrânceni, Casa de cultură „Tudor Vornicu” Adjud, Primăria Municipiului Adjud, I.S.J. Vrancea, Colegiului Tehnic „Gheorghe Balș” Adjud, Vrancea, în parteneriat cu unități de învățământ și de cultură din România, din Republica Moldova și din Ucraina, vor organiza, în perioada 29-31 martie 2019, începând cu ora 1330, Simpozionul Internațional Cea dintâi unită, Basarabia!, la Casa de cultură „Tudor Vornicu” din Adjud, Vrancea.

Invitați sunt prof. univ. dr. Anatol Petrencu, de la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova, Chișinău, prof. univ. dr. Tudor Ghideanu, de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, și conf. univ. dr. Marius Neacșu, de la A.S.E. București.

Vineri, 29 martie 2019, începând cu ora 1330, participanții vor primi mapele, ecusoanele, materialele aferente, urmând ca la ora 1400 să aibă loc deschiderea lucrărilor.

După susținerea comuncărilor științifice, va urma un moment artistic prezentat de ansamblul Parohiei Irești, coordonat de preotul Ionel Miron, de Ansamblul folcloric „Păltinașii”, din comuna Paltin, coordonat de profesorul Ionel Tătaru, și de Corul Protoierei Panciu, coordonat de protoiereul Cristinel Popa.

După încheierea lucrărilor, în seara zilei de 29 martie 2019, participanții din țară și din străinătate vor avea posibilitatea să cunoască în următoarele două zile ethosul vrâncean din perspectiva constantelor sale, participând la o excursie de documentare denumită Satul vrâncean – legendă și alteritate.

Precizăm că, începând cu data de 25 martie 2019, este organizată o expoziție tematică intitulată Dor de Basarabia, la Casa de Cultură „Leopoldina Bălănuță” din Focșani și la Casa de Cultură „Tudor Vornicu” din Adjud, cuprinzând creații plastice ale elevilor, dedicate aniversării momentului istoric.

Începând cu aceeași dată, la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” din Focșani și la Bilbioteca Municipală Adjud, va fi organizată o expoziție de carte istorică, având drept temă Basarabia și destinul ei tragic în istoria modernă și contemporană.

În cadrul Simpozionului, va fi lansat volumul colectiv ce conține lucrările participanților la Simpozionul Internațional Comunități locale românești și Unirea, care s-a desfășurat la Adjud, Vrancea, în perioada 26-28 octombrie 2018.
Vă așteptăm pentru a evoca înaintașii care, prin jertfa lor, au reușit să ctitorească o Românie Mare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.