Categorii
Economic

Vrânceni vi se pregătește ceva: Bani de la Fondul de Mediu pentru sisteme de panouri solare

  • Autoritatea pentru Fondul de Mediu (AFM) lansează programul „Casa Verde Fotovoltaică“ pentru cei ce doresc să-și monteze panouri solare pentru producerea energiei electrice. Programul va fi lansat de Ministerul Mediului începând cu data de 10 septembrie, ora 10.00. Potrivit informațiilor furnizate de autorități, un număr de 33.000 de solicitanți din întreaga țară pot primi câte 20.000 de lei pentru instalarea sistemului de panouri pentru procedurea energiei fotovoltaice şi pentru a le conecta la reţeaua electrică.
Panouri_solare_cu_celule_fotovoltaice_IPP_190W-2

Un număr de 3.415 proiecte vor fi selectate din Regiunea Sud-Est din care face parte și județul Vrancea

Deși în prima fază se credea că nu va fi posibil, AFM a anunțat că programul este destinat și celor care și-au achiziționat locuințele cu credite ipotecare. Condiția impusă este să nu se schimbe dreptul de proprietate vreme de șase ani, cât durează perioada de implementare şi monitorizare.

Prin acest program vor fi acoperite 90% din costurile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric) și cele cu montajul și punerea în funcțiune dar până la concurența sumei de 20.000 de lei. Un procent de 10% reprezintă cofinanțarea pe care va trebui să o suporte solicitantul din fonduri proprii. Tot solicitantul va trebui să suporte și orice alte costuri ce depășesc 20.000 de lei.

Persoanele interesate să acceseze programul AFM vor trebui să apeleze la un instalator validat care le va oferi concursul pentru înscrierea proiectelor pe site-ul AFM și evaluarea documentelor. În Vrancea, instalatorii validați de AFM sunt ELECTRIC LIGHT SRL, ROENERGY MTU SRL, CEPTER COMPANY SRL, IDNA POWER SRL, AGROVERON GROUP SRL, ELECTRIC TOTAL SRL și DOMARCOM STAR SRL.

Solicitanții vor trebui să completeze o cerere de finanțare tehnoredactată și vor depune la instalatorul validat o serie de documente, copie după actul de identitate, extras de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile pentru imobilul unde va fi instalat sistemul fotovoltaic, documente din care să reiasă că nu au restanțe la plata taxelor şi impozitelor. După evaluarea documentelor, instalatorul rezervă suma cerută. Programul funcționează după principiul primul venit, primul servit, astfel că la epuizarea fondurilor aferente regiunii, chiar dacă au fost declarate eligibile, proiectele nu vor mai primi finanțare.

După analiza documentelor depuse în aplicaţia informatică, AFM va publica pe site-ul propriu listele finale cu persoanele fizice aprobate. În termen de 90 de zile, persoana a cărei cerere a fost aprobată este obligată să transmită avizul tehnic de racordare (ATR), prin intermediul instalatorului ales. Ulterior, se vor semna contractele de finanţare nerambursabilă.

Cei selectați au la dispoziție opt luni de la semnarea contractului de finanțare pentru a implementa și finaliza proiectele.

Este important de menţionat că solicitanții nu mai sunt obligați să obțină autorizaţii de construire. Mai mult, după asigurarea necesarului propriu, aceștia vor putea vinde excesul de electricitate obținută prin transformarea luminii solare în energie.

Mai multe informații despre program precum și documentele necesare accesării fondurilor sunt disponibile pe site-ul https://www.afm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.