Categorii
Administrație

Codrul – în fratricid cu românul?

padure taiata

Dacă am da crezare spusei din popor „Codrul e frate cu românul” nu am mai avea motive să credem că pădurea care ne-a fost dăruită de mama Natură e supusă unui adevărat supliciu, dictat doar de interesele mărunte ale unor confraţi de-ai noştri. Însă, pentru a arăta că unora nu le pasă ce lasă în urma topoarelor şi drujbelor, relatăm potrivit buletinelor informative remise de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea, unde în ultima săptămână au fost întreprinse câteva acţiuni pe linia prevenirii și combaterii unor delicte silvice.

La data de 9 iunie a.c., în urma controlului efectuat la o societate comercială din Năruja, împreună cu specialiști silvici din cadrul Ocolului Silvic Năruja, s-a constatat faptul că societatea a expediat cantitățile de 4,07 mc. cherestea din specia rășinoase, respectiv 1,40 mc. lemn de foc din specia rășinoase fără documente legale de proveniență și nu a deținut la sediul punctului de lucru registrul de evidență a intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase.

Față de administratorul societății a fost luată măsura sancționării contravenționale pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. a și art. 21 lit. c din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată valoric cantitatea de 5,47 mc. material lemnos.

La data de  7 iunie a.c., ora 08.00, pe raza comunei Câmpineanca au fost depistați doi bărbați care transportau cu două atelaje hipo cantitatea de 2,00 mc. lemn de foc din specia fag fără documente legale de proveniență.

Cei doi au fost sancționați contravențional potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010.

La data de 9 iunie a.c., ora 11:30, pe un drum forestier din comuna Câmpuri, trei bărbați din localitate, care transportau cu atelajele hipo cantitatea de 3,00 mc. lemn de foc din specia fag fără documente legale de proveniență (aviz de însoțire).

Cele trei persoane au fost sancționate contravențional conform art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 3,00 mc. material lemnos, care a fost predat în custodia reprezentanților Ocolului Silvic Soveja.

La data de 10 iunie a.c., ora 17:00, în fondul forestier de pe raza administrativ – teritorială a comunei Câmpuri, au fost depistați doi bărbați care tăiau fără drept și sustrăgeau arbori din specia brad.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

La data de 9 iunie a.c., în urma controlului efectuat la o societate comercială din comuna Nereju s-a constatat faptul că de la depozitul societății a fost expediată cantitatea de 10,00 mc. cherestea din specia rășinoase, fără documente legale, iar de la depozitul situat în comuna Dumbrăveni, a fost expediată cantitatea de 49,52 mc. cherestea din specia rășinoase, de asemenea, fără avize de însoțire.

În cauză sunt continuate verificările pentru stabilirea contravalorii materialului lemnos expediat cu încălcarea normelor silvice, urmând a fi dispuse măsuri în conformitate cu prevederile Legii nr. 171/2010.

Pe lângă aceste fapte, care pot părea seci, dictate ca dintr-un proces verbal, rămâne întrebarea, la adresa celor care siluiesc în continuare pădurea, parafrazând o binecunoscută poezie a lui George Coşbuc:

Nu cerceta aceste legi,

Că eşti nebun să nu-nţelegi:

Din codru rupi o rămurea,

Îi pasă codrului de ea!!!

Nu-i pasă unei lumi întregi

De moartea sa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.