Categorii
Administrație

Grave nereguli la Parking S.A.: Curtea de Conturi a descoperit parcări neînregistrate și un management cu probleme

În urma unui control care s-a desfășurat în urmă cu câteva luni, Curtea de Conturi a descoperit mari nereguli la Parking SA, societatea subordonată Consiliului Local care se ocupă de administrarea parcărilor din Focșani.

În urma verificărilor, auditorii CC au descoperit că mai multe locuri de parcare, preluate de la Primăria Focșani, nu au fost trecute în evidențele contabile ale societății în vreme ce altele au fost înregistrate de mai multe ori, cu denumiri diferite. Potrivit documentului, în alte cazuri, același cod (număr) a fost atribuit mai multor locații.

Auditorii Curții de Conturi au descoperit:

 „codificarea parcărilor a fost făcută eronat, în sensul că sunt două sau trei parcări care au primit același cod (număr); aceeași parcare a primit denumiri diferite (identificare); parcări care lipsesc din anexa nr. 3 sau din anexa nr. 5 a procesului verbal de presare primire; parcări administrate de SC Parking Focșani SA fără a fi inventariate (în domeniul public sau privat) de către Primăria Municipiului Focșani și nepredate; parcări administrate de SC Parking Focșani SA, înscrise în hotărâri ale Consiliului Local, fără a fi predate pe bază de documente de către Primăria Municipiului Focșani (HCL nr. 47/31.1.2019); parcările predate nu au înscrise elementele de identificare respectiv: numărul de inventar, data la care au fost puse în funcțiune, elemente constructive, suprafața și valoarea acestora“.

Un alt aspect verificat de Curtea de Conturi și unde s-au înregistrat nereguli este legat de organizarea și implementarea sistemului de control intern managerial al societății. Și aici au fost constatate o serie de deficiențe grave. Astfel, instituția de control a stabilit că reprezentanții conducerii Parking SA nu cunosc și, logic, n-au implementat cadrul de reglementare a controlului intern:

„Pentru perioada controlată nu au fost emise/întocmite proceduri operaționale (instrucțiuni de lucru) pentru activitățile componente ale sistemului de control intern/managerial; conducerea entității nu cunoaște și nu a implementat cadrul de reglementare a controlului intern; conducerea entității nu a identificat riscurile; lipsesc procedurile operaționale (instrucțiuni de lucru) pentru activitățile componente ale sistemului de control intern/managerial; procesul de management al riscului nu se efectuează; nu sunt stabilite obiective; conducerea nu primește raportări sau acestea nu sunt utilizate și nu se iau măsuri corective; conducerea nu a elaborat un plan de dezvoltare a controlului intern“.

Cel de-al treilea aspect verificat de Curtea de Conturi la Parking Focșani SA vizează inventarierea anuală a patrimoniului societății. În opinia celor care au făcut verificările, această operațiune a fost făcută formal, fără să fie respectate prevederile legale în vigoare. Drept urmare, nu se cunoaște numărul bonurilor cu valoare fixă aflate în posesia încasatorilor și nici sumele de bani pe care le-au încasat aceștia:

„Inventarierea anuală a patrimoniului societății Parking Focșani SA a fost făcută formal, nefiind respectate dispozițiile legale în vigoare, în sensul că nu au fost cuprinse toate elementele patrimoniale, astfel: nu au fost inventariate bonurile cu valoare fizxă aflate în posesia încasatorilor precum și numerarul aflat în posesia acestora; nu au fost inventariate toate locurile de parcare aflate în administrare.“

La final, Curtea de Conturi a concluzionat, arătând că Primăria Focșani a tratat cu superficialitate procesul de predare spre administrare a parcărilor către Parking SA. Primăria nu cunoaște toate bunurile aflate în administrarea Parking, deși societatea este subordonată Municipalității, și nici valoarea acestora.

Primăria „nu a colaborat cu societatea comercială în vederea clarificării situațiilor de necorelări și neconcordanțe apărute; nu a urmărit protejarea patrimoniului public și privat al Municipiului Focșani“.

Parking Focșani SA nu a anunțat Primăria în legătură cu parcările identificate ce nu au fost înscrise în inventarul domeniului public și privat al Municipiului Focșani și nici nu le-a înregistrat în evidența contabilă în conturi corespunzătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.