Categorii
Economic

În atenţia persoanelor fizice care obţin venituri din închirierea imobilelor cu destinaţie turistică

cabana turistica

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea reaminteşte contribuabililor persoane fizice  că 25 iulie 2016 este termen  pentru  plata anticipată reprezentând 50 % din impozitul pe veniturile din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv pentru anul 2016. Până la aceeaşi dată contribuabilii au obligaţia plăţii primei tranşe şi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă acestor venituri.

Pentru judeţul Vrancea norma anuală de venit aprobată pentru anul 2016 este de 12.600 lei/cameră/an indiferent de categoria localităţii şi de amplasamentul locuinţei, corespunzătoare unei camere de închiriat pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv.

Norma anuală de venit, se ajustează cu următorii coeficienţi de corecţie, fără a depăşi, prin aplicarea cumulată a acestora,  procentul de 30%:

  1. reducerea cu 10% a normelor anuale de venit în situaţia în care camerele nu sunt dotate cu instalaţii de apa, canalizare, electrice şi de încălzire proprii sau comune;
  2. reducerea cu 10% a normelor anuale de venit în situaţia în care camerele nu sunt dotate cu instalaţii sanitare proprii puse în exclusivitate la dispoziţia turiştilor;
  3. c) reducerea cu 10% a normelor anuale de venit în situaţia în care camerele au o suprafaţa mai mica de 10 mp;
  4. d) reducerea cu 10% a normelor anuale de venit în situaţia în care numărul minim de locuri de cazare într-o cameră este mai mare de 3.

 

În ce priveşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate (în cotă de 5,5%) baza lunară de calcul a acesteia este valoarea anuală a normei de venit raportată la cele 12 luni ale anului şi nu poate fi mai mică decât un salariu minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.

Important!  Plata impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează pe codul numeric personal al persoanei fizice care realizează aceste venituri la trezoreriile unităţilor fiscale în a căror rază  teritorială aceştia îşi au domiciliul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.