Categorii
Administrație

Întâlnire de lucru la Prefectura Vrancea pe tema măsurilor de carantină împotriva Covid 19

Astăzi, 14 martie 2020, prefectul Gheorghiță Berbece a convocat o întâlnire de lucru cu șefii instituțiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a conducerii Garnizoanei Focșani și a Spitalului Militar Focșani, a Direcției de Sănătate Publică și a Crucii Roșii Filiala Vrancea. Din informările făcute de șeful Inspectoratului de Poliție Vrancea a reieșit faptul că știrea despre încălcarea regulilor de carantină în locația amintită de primarul Misăilă sunt doar zvonuri, fără niciun fundament. Comandantul Spitalul Militar a dat asigurări că unitatea pe care o conduce este pregătită și poate acorda sprijin, la cerere, atât din punct de vedere al cadrelor medicale, cât și logistic. O amplă discuție a fost despre măsurile ce vor fi luate în continuare, deoarece, inevitabil astăzi se va trece la „scenariul 3”, adică peste 100 de cazuri confirmate la nivel național.

Intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”.
Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19).
Tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. În acest sens, echipele Direcțiilor de Sănătate Publică desfășoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacților persoanelor confirmate pozitiv.
Totodată, menționăm faptul că, față de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus.
Măsuri deja adoptate care fac parte din Scenariul 3, înainte de a se intra efectiv în Scenariul 3:
• Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane.
• Limitarea activităților colective.
• Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie
• Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat)
• Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.
La nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus(COVID-19)

Măsurile desprinse vor fi transformate în hotărâri, în cadrul următoarei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Cât privește săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii răspândirii bolilor, la nivel național au fost deschise 33 de dosare penale în care sunt cercetate 42 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.