Categorii
Fără categorie

Scurt istoric în imagini al turismului românesc

  • 41 de stațiuni turistice românești în imagini din anii ’70


România, în ciuda transformărilor de după 1990, continuă să rămână un paradis al văilor și culmilor de munți, câmpii și dealuri, cu țărmul și orizontul mării, Dunărea, Delta, cursuri de râuri legendare, cu o mare varietate și armonie a formelor de relief într-un spațiu geografic nu foarte vast. Ne-a dăruit Dumnezeu imense zăcăminte de ape minerale, mofete și alți factori de cură identificați și certificați științific, încă nevalorificați la maxim de potențial în numeroase localități balneare, pe tot cuprinsul țării. România dispune de o bogăție inepuizabilă și o varietate excepțională de asemenea factori naturali cu atât mai mult cu cât sunt repartizați într-un cadru natural de o mare frumusețe.
În ciuda nepăsării celor ce s-au perindat la conducerea țării în ultimii 30 de ani, turismul rămâne un veritabil aliat și izvor al sănătății omului. Știința tratamentului cu factori naturali, preluat din obiceiurile strămoșilor noștri și devenit, în ultimii ani, act social, poate ajunge la rang de cultură și educație, un bun prilej de cunoaștere a frumuseților patriei, a tradițiilor care ne-au consacrat și menținut identitatea noastră națională.
Imaginile ce urmează, reprezentând 41 de stațiuni mai bine cunoscute, rămân mărturii ale evoluției turismului în perioada de dinainte de 1989 și o motivație de a păstra și valorifica ceea ce încă mai deținem. Atât cât vor înțelege unii contemporani de-ai noștri că este păcat să ne batem joc de zestrea naturală și antropică moștenite și să ajungem ca dintr-un pol de atracție turistică, să transformăm țara noastră într-un loc al tristeții, deznădejdii, o nemărginită ruină, să spulberăm o ultimă șansă de a menține România pe o treaptă înaltă, de a o promova cu tot ce are mai bun și mai frumos.
Tot respectul pentru cei care au înțeles că industria ospitalității are toate șansele să revigoreze economia românească, au investit și reușit să modernizeze aceste stațiuni, să le readucă strălucirea binemeritată.

Singurul merit al autorului este acela că a stăruit în scanarea fotografie cu fotografie dintr-o publicație dedicată stațiunilor balneoclimaterice, tipărită în 1979, pentru a da și generațiilor prezente o mărturie vie a valorificării frumuseților țării noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.