Categorii
Eveniment

Știință, educație și artă gastronomică la Colegiul „Gheorghe Asachi” din Focșani

00007-mts_20161114_174140-269

La Focșani a avut loc, pe 11 noiembrie 2016, în incinta Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi, festivitatea de închidere a proiectului „Formare în domeniul serviciilor gastronomice”, desfășurat în perioada 24 octombrie – 12 noiembrie, aflat la a cincea ediție, în parteneriat cu Camera de Comerț a Germaniei, prin intermediul SES (Serviciul Seniorilor Experți) Germania. Expertul german prezent în cadrul proiectului a fost master chef Max Heim, chef de cuisine, expert în activități de catering, trainer în gastronomie, participant la expoziții de artă culinară din Stuttgart, Nuremberg și Dublin, președinte al juriului pentru diverse competiții internaționale de profil din Germania și Irlanda, organizator de traininguri în gastronomie în Ungaria, Franța și Irlanda. Cu o experiență bogată, dobândită în cei 40 de ani de carieră, Max Heim s-a dovedit a fi și un mare iubitor al țării noastre, el fiind prezent și la ediția anterioară de la Focșani, în anul școlar 2014 – 2015.

Au fost prezentate obiectivele proiectului, și aici amintim familiarizarea unui număr de 160 de elevi proveniți din 8 clase din cadrul colegiului având specializarea tehnician în gastronomie și organizator banqueting, cu privire la managementul bucătăriei și restaurantului la standarde europene, exersarea utilizării profesionale a echipamentului existent în baza de practică a școlii, furnizarea informațiilor cu privire la oportunități de găsire a locurilor de muncă în domeniul industriei ospitalității disponibile în spațiul național și european pentru elevii cu specializarea tehnician în gastronomie și organizator banqueting, însușirea terminologiei de specialitate în limba română și în limba engleză, utilizând strategii moderne de predare, bazate pe lucrul în echipă, precum și realizarea transferului de bune practici din sistemul de învățământ german profesional către elevii și profesorii Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focșani.

În cadrul festivității de premiere au fost prezentate clipuri care conțineau date despre desfășurarea și indicatorii atinși în proiect, cât și fotografii, realizate de unul din elevii liceului, surprinzătoare calitativ și care au creat o imagine de ansamblu a activității celor care au fost implicați în proiect. De-a lungul celor trei săptămâni, elevii au participat la activități de teorie și au realizat o serie de aperitive reci și calde. Produse precum  cocktail de creveți cu ciuperci și sparanghel, salată de pui „Florida”, rulouri „Vittello Tonato”, terină de sushi cu somon, piept de porc brezat cu piure de mazăre și roșii prăjite, „Gallete” din făină de hrișcă umplute cu bacon și legume, chiftele pe pat de legume în stil asiatic au fost „teme” deosebit de gustoase și bogate coloristic, foarte bine rezolvate de elevii colegiului. Pe lângă toate aceste produse realizate, relaționarea foarte bună elevi – profesori și prezența unui mare specialist în arta culinară, Max Heim, au constituit factori decisivi în pregătirea de specialitate, cu un training de calitate, ce le va permite elevilor o inserție mai facilă pe piața muncii locale, iar „comunitatea locală a municipiului Focșani și a județului Vrancea va beneficia de experiența și bunele practici oferite de un exponent al unei țări considerate emblematice pentru turism și gastronomie și pentru calitatea învățământului profesional“, după cum se arată într-un comunicat emis de Marinela Anghel, consilierul de imagine a instituției de învățământ. Au fost decernate premii elevilor și profesorilor prezenți în proiect: Marilena Răvaș, Maria Drăgan, Marinela Anghel, Alexandra Dicu Șerban, Mihaela Horeangă, Mihaela Arhire, Carmen Dumitru, Adriana Oborocea, Maria Neagu, Claudia Mihai, Vetuța Tărlungeanu, Vergina Dumitrescu, Daniela Stoica, Mirela Stoican, Nela Caloian, precum și șef atelier Emilia Paiscar și bibiotecara Gabriela Chipon.

p_20161111_134839

La festivitate au fost invitați dr. ing. Culai Dascălu, decanul Facultății de Management în Agroturism Focșani, Universitatea Bioterra București, care a înmânat expertului german Max Heim o plachetă cu înscrisul instituției, prof. Tincuța Zahariuc, inspector în cadrul ISJ Vrancea, Emanuel Gongu, consilier local Focșani, prof. Carmen Oprea, inspector ISJ Vrancea, alți profesori, studenți și elevi.

p_20161111_135838

La finalul evenimentului, a avut loc o degustare, întreaga asistență având numai cuvinte de apreciere pentru calitatea și aspectul produselor realizate de elevii colegiului.

A consemnat Silviu Stanciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.