Categorii
Administrație Eveniment Media VIDEO

Viceprimarul PSD de la Adjud, Claudiu Cristea, ABUZ grosolan la adresa dreptului cetățeanului de informare

Claudiu cristea

 

 

 

acreditareUn caz de încălcare a dreptului la informare şi de exercitare a meseriei de jurnalist a avut loc la Adjud, în şedinţa publică a consiliului local din data de 28 iulie 2016. La începutul şedinţei, subsemnatul, în calitate de jurnalist şi operator video la stirilevrancei.ro, a fost atenţionat de viceprimarul municipiului Adjud, Claudiu Leonardo Cristea, mandatat din partea PSD, că nu poate filma şedinţa consiliului local întrucât nu deţine acreditare din partea acestei instituţii.

Cu toate că posed legitimaţie de acreditare din partea Primăriei Municipiului Adjud, eliberată în luna iulie a acestui an, după opinia viceprimarului, la şedinţele consiliului local nu am dreptul să filmez. În replică, am atras atenţia că este încălcată Legea 544 prin care autorităţile sunt obligate sa permită accesul presei la acele activităţi de interes public, în difuzarea materialelor obţinute de ziarişti urmând să se ţină seama doar de deontologia jurnalistică.

Unul dintre consilierii participanţi la şedinţă a semnalat aspectul public şi că nu există îngrădire în participarea presei. Acest lucru l-a iritat pe viceprimar care a subliniat că în condiţiile în care nu există, citez, „acreditare pentru filmare”, prezenţa jurnalistului este inoportună. În acest caz, pe lângă atitudinea tendenţioasă a viceprimarului Claudiu Cristea, în  mod evident s-a încălcat dreptul civic de informare a opiniei publice. Probabil Cristea avea ceva de ascuns și nu a vrut să existe și ”probe video”…

biografiePoziţia acestuia nu cadrează cu funcţia pe care o deţine în cadrul Primăriei Adjud, de viceprimar, instituţie care a făcut referire la un întreg set de prevederi care permit acreditarea mea ca jurnalist. Este de neînţeles  de ce un consiliu local, care este un organism public cu aceeaşi obligaţie în a permite accesul presei la activităţile sale, trebuie să facă notă discordantă, obstrucţionând un jurnalist în  oferirea informaţiilor din domeniul administraţiei publice locale.

Pe lângă faptul că nu există un precedent în acordarea acreditării jurnaliştilor din partea unui consiliu local, Claudiu Leonardo Cristea ştie când o informaţie trebuie făcută public şi când nu, după exemplul pe care acesta îl oferă pe site-ul Primăriei Adjud, unde datele sale biografice nu pot fi accesate pentru că lipsesc cu desăvârşire. În schimb, presa a fost suficient de generoasă, de numele viceprimarului Claudiu Leonardo Cristea legându-se două decizii de incompatibilitate din partea Agenţiei Naţionale de Integritate, în anii 2012 şi 2013, ceea ce spune multe despre modul cum înţelege dumnealui să aplice legile.

(Silviu Stanciu, redactor-șef Ştirile Vrancei)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.